Psicologia infantil a domicili

Pàgina d'inici » Racó pares i famílies » Disciplina Positiva » 5 eines per la construcció d’una autoestima positiva en els nens/es

5 eines per la construcció d’una autoestima positiva en els nens/es

Els elogis són part important en la construcció d’una autoestima positiva en els nens, nenes i adolescents. No obstant això, més important que elogiar és la manera com elogiem, quines coses elogiem i en quines situacions.

L’elogi és important, és cert, ens enforteix i fa que ens motivem a seguir endavant, ens empodera i genera canvis positius en les persones que els reben, però un elogi mal donat pot portar efectes negatius.

Us preguntareu com podem animar als nens i estimular-los, com podem donar-los energia i força sense només  lloar-los i adorar-los. Comencem per explicar què no és animar o estimular.

L’estímul no és una lloança

La lloança no és encoratjadora perquè ensenya als nens a convertir-se en “addictes a l’aprovació”. Aprenen a dependre dels altres per avaluar la idoneïtat del seu comportament. Hi ha investigacions que han demostrat que la lloança pot dificultar la presa de decisions. Els nens que van ser elogiats per ser intel·ligents quan realitzaven una tasca, posteriorment van triar tasques més fàcils. No volien córrer el risc de cometre errors. D’altra banda, els nens que van ser “encoratjats” pels seus esforços estaven disposats a triar les tasques més difícils quan se’ls donava la opció.
Això ens indica que cal encoratjar l’esforç i no el resultat. En altres paraules, en lloc de, “Tens un excel·lent, estic molt orgullosa de tu” , intentem  “Has treballat molt. T’ho mereixes”. Pot semblar una diferència menor però la percepció del fill que ho rep canvia.

Les diferències entre l’estímul i la lloança poden ser difícils d’entendre perquè estem acostumats a donar lloances i hem vist els resultats immediats: nens que responen amb cares radiants. Però no pensem en els efectes a llarg termini. La lloança no és encoratjadora, ja que ensenya als nens a convertir-se en “addictes a l’aprovació“. Ells aprenen a dependre dels altres per avaluar el seu valor.

La lloança és com un caramel. Pendre’n una mica, de tant en tant, pot estar molt bé. L’excés pot causar problemes. La consciència és la clau. Tingueu en compte si els vostres fills s’estan convertint en addictes a la lloança, si la necessiten tot el temps per fer les coses.

“Un nen necessita estímul com una planta necessita aigua” R. Dreikurs

Com animar

Animar ajuda als nostres fills  a desenvolupar coratge i valor per créixer i desenvolupar-se, sentir-se capaços, ser resistents, a gaudir de la vida, per ser feliços, membres actius de la societat i, com va dir Dreikurs, “Per tenir el coratge de ser imperfecte”; sentir-se lliure de cometre errors i aprendre’n.

Aquí teniu 5 eines de Disciplina Positiva de per estimular i animar els vostres nens/es:

  1. Les reunions familiars on els nens aprenen a donar i rebre elogis i aprendre a generar una pluja d’idees de solucions als problemes.
  2. Preguntes Curiositat per convidar els nens a pensar en comptes de dir-los què han de pensar, i per donar-los un sentit de l’opció d’utilitzar el seu poder personal per a la responsabilitat social.  Fer preguntes utilitzant el Què i el Com, en comptes del PEr què. ajuda a situar el centre de control intern (retira el sentit de crítica i predisposa a estar oberts a buscar solucions).
  3. Deixar experimentar les conseqüències, sense rescatar-los, perquè els nens tinguin l’oportunitat d’aprendre i créixer.
  4. Mostrar confiança en les capacitats dels nens perquè puguin desenvolupar confiança en si mateixos.
  5. Passar temps especial amb ells per assegurar-se que reben el missatge del nostre amor incondicional cap a ells.

Animar requereix actituds adultes de respecte, l’interès en el punt de vista del nen, i un desig de proporcionar oportunitats perquè els nens desenvolupin habilitats per a la vida que condueixin a una independència segura.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s