Psicologia infantil a domicili

Pàgina d'inici » Racó pares i famílies » Desenvolupament » Germans grans que esperen un germà petit

Germans grans que esperen un germà petit

embaràs, germans grans, reflexions

CC by j.teixidor

Durant l’embaràs de la meva segona filla i amb el contacte amb altres mares en la mateixa situació em vaig adonar que a totes ens sorgeixen dubtes i preocupacions semblants de cara a la criança dels nostres fills i com l’aparició d’un nou membre afectaria  tota la família i en particular al primogènit.

Algunes de les preocupacions més habituals eren:
·La gelosia
·Si com a pares sabrem repartir l’amor que ja sentim per un amb dos
·La possible manca de dedicació als nostres fills, el gran resti temps al petit i viceversa
·Com fer que al nostre fill gran participi de l’embaràs i el naixement

Ara ja fa uns quants mesos que ha nascut la petita. Us puc dir que pel que fa a la segona qüestió, tot i que era força previsible, quan tens el segon fill en braços és quan pots comprendre com pots estimar els dos a la vegada sense distincions i amb perfecta igualtat. Costa d’imaginar, però és una equació que resoldreu al mateix dia. A mi em generava curiositat saber com seria aquest sentiment, i sobretot com esdevindria. Per mi la meva filla gran, i única en aquell moment, tenia tot el meu amor incondicional i no m’imaginava desplaçar-la. Crec que simplement l’amor maternal-paternal creix i es fa més gran.

Durant l’embaràs vam pensar que era important fer protagonista d’alguna manera a la germana gran per tal de poder evitar problemes de gelosia els primers dies i afavorir una bona acceptació del seu nou paper de germana amb un bon inici.

Pels nens és important sentir-se tinguts en compte, de manera que des de l’inici de l’embaràs vam explicar-li que tindria un germanet/a. En el nostre cas, en tenir 3 anys, vam poder explicar amb força detall. L’acompanyament a les visites i ecografies vam decidir que no fos fins que se’ns confirmés que tot seguia endavant i que no hi havia cap imprevist. Però li anàvem ensenyant totes les ecografies anteriors. També vam repassar les seves ecografies, ella també en tenia!

Vam aprofitar també per veure fotografies de quan ella era petita i repassar així el que significava tenir un bebè a casa i tenir-ne cura. També li  demanàvem permís per poder utilitzar les coses que havien sigut seves i que ara utilitzaria la germana, ella ara ja no les feia servir o les havia canviat per unes altres de nena més gran.

Quan es va acostar el moment del part ens va anar molt bé un llibre, que ens va regalar la tieta, i que explicava la història d’un nen i la seva família que tindrien una nena. Ens va ajudar que pogués anticipar com seria el dia que els pares marxarien a l’hospital, que ella es quedaria amb els avis uns dies, com podia ajudar el pare i la mare portant coses que necessitaven els pares de casa i que ens vindria a veure però que marxaria un altre cop perquè la mare havia de reposar uns dies.

Ja que no era possible que fos present durant el part, no volíem que es demorés molt en conèixer la germaneta, així que tan aviat com vam poder ella va ser la primera a conèixer-la. Volíem un moment íntim, nosaltres i les dues petites. Així podíem dedicar-nos a elles sense haver d’estar pendents d’altres visites. Vam deixar que l’agafés, la toqués, preguntés tot el que li passava pel cap.

Amb tot això no li vam evitar que tingués gelosia, es tracta d’un sentiment humà que tots tenim. Sap greu, però de la mateixa manera que hem pensat que tenir una germana li anirà bé per poder estar acompanyat, jugar i aprendre també serà un germà amb qui s’enfadarà, es barallarà i sentirà gelosia. Com a emoció hem d’ajudar a què surti i que ho sàpiguen identificar. ës necessari validar aquest sentiment i els podem ajudar a posar paraules al que senten i a entendre aquesta emoció.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s