Psicologia infantil a domicili

Pàgina d'inici » Psicologia infantil » de 3 anys a 6 anys » Una nova investigació suggereix que els nens amb pares exigents són més propensos als trastorns d’ansietat en l’edat adulta

Una nova investigació suggereix que els nens amb pares exigents són més propensos als trastorns d’ansietat en l’edat adulta

Bright TigerSembla que els pares estem en una època  que volem que els nostres nens siguin els millors, vagin a les millors escoles, obtinguin les millors qualificacions perquè creiem que això és sinònim d’un bon futur professional.  Però hem d’animar als nostres fills a través de lloances tendres, o utilitzar l’estratègia de “la mare tigre” del càstig i la crítica? Una nova investigació suggereix que els pares que animen els seus fills amb càstigs durs també poden transmetre’ls ansietats que duren tota la vida. En un estudi publicat al novembre passat es suggereix que els nens amb pares autoritaris tindran més dificultats per adaptar-se a les adversitats de la vida.

D’acord amb el treball recent de Greg Hajcak Proudfit, un psicòleg clínic a la Universitat Stony Brook, la criança punitiva té un efecte tan poderós i persistent perquè entrena el cervell d’un nen en focalitzar-se en els errors.

Quan ens equivoquem, la nostra escorça prefrontal medial, just darrere del centre del front, produeix un patró elèctric predictible anomenat Negativitat Relacionada amb l’Error o NER. El NER està pensat per ser el camí del cervell que es posa de nou en marxa per tal de no cometre errors en el futur. L’evidència suggereix que la genètica pot explicar les variacions en la força dels ERN entre els individus, però el treball de Proudfit indica que l’exposició a les dures crítiques també entra en joc.

En un estudi es va mesurar el ERN de gairebé 300 nens a tres anys i una altra vegada a sis anys mentre resolien un puzle en companyia dels seus pares.

Proudfit també va mesurar les  estratègies de retroalimentació dels pares, si eren més propensos a oferir ànims quan el nen feia un error o eren més durs. Un grup de pares punitius van puntuar que eren alts en control i amb baixa calidesa, qualitats que trobem en l’estil parental hostil crític.

La paternitat hostil va predir major ERN  tres anys després. A més, els nens amb pares punitius i altes ERN eren més propensos a mostrar símptomes de trastorns d’ansietat en la seva segona visita.

Segons Proudfit, els nens que estan exposats a dures crítiques aprenen a interioritzar la retroalimentació dels pares fins que el ERN, normalment un senyal de precaució convenient,  esdevé un detonant d’ansietat.

Evidentment tothom comet errors, i com diem, els errors són magnífiques oportunitats d’aprenentatge. Però l’estil com gestionem els errors pot marcar la diferència, tant
els propis com a pares com els dels nostres fills.

Potser caldria primer observar-nos i veure com reaccionem nosaltres als errors, i si ens adonem que ens deixem portar per la negativitat, intentar canviar aquest estil per poder fer i ensenyar una gestió més saludable dels errors als nostres fills.file4851281024084


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s