Psicologia infantil a domicili

Pàgina d'inici » Racó pares i famílies » Disciplina Positiva » L’art d’educar amb Disciplina Positiva: elogiar els nens en el moment idoni amb la quantitat justa.

L’art d’educar amb Disciplina Positiva: elogiar els nens en el moment idoni amb la quantitat justa.

file9751272655027Utilitzar la disciplina positiva és un art. Cal aprendre mentre es va aplicant, hem d’estar atents per identificar i saber aprendre dels nostres errors.

La disciplina positiva implica que hem d’educar als nostres fills en els valors importants i necessaris per una vida cada dia més autònoma i guiar-los en aquest camí amb normes i límits clars, explicats amb antel·lació i consensuats sempre que es pugui.

No és fàcil, perquè al principi anirem ballant d’un costat a l’altre i caurem fàcilment entre consentir i castigar. Però com sé que ho estic fent bé? Avui parlarem dels elogis.

Hem d’ensenyar als nostres fills a aprendre dels errors. Animar-los perquè la seva motivació principal sigui estar contents ells mateixos dels seus propis progressos. De manera que hem d’anar amb compte a no condicionar sempre la seva conducta a obtenir una aprovació nostra o encara menys un premi material. Animar vol dir creure en el seu potencial i en les seves capacitats, i esperonar a utilitzar els seus propis recursos i a felicitar-se per aconseguir els seus propòsits o animar-se a continuar intentant-t’ho. Hem d’anar amb compte a no caure en el parany de convertir-los en dependents d’aprovacions externes. Aquestes s’han d’administrar amb cura, sense saturar, poques i ben donades. Igual que les llaminadures, no en podem menjar cada dia perquè no és bo per la salut, ni tampoc moltes en un dia perquè ens podem empatxar i perdre l’interès.

 

 

Per a alguns pares, reflexionant sobre la seva infantesa, descobreixen que els seus pares es van quedar curts en elogis i no els reconeixien mai quan feien bé les coses, o ho feien només quan aconseguien fites molt importants i amb èxit. Molt sovint, aquests mateixos pares i mares senten la necessitat de no fer el mateix amb els seus fills i ser més elogiadors. Creuen que així els hi demostraran millor el seu amor incondicional, i estan convençuts que així fomentaran la confiança i autoestima dels seus propis fills. Alguns caiem en el parany d’elogiar als fills per totes i cadascuna de les petites coses que fan.
És bo aplaudir l’esforç que fan els nens per aprendre. És així com obté la confiança amb si mateix. Però els pares ens hem de fixar i admirar aquest esforç, descrivint-lo. Elogi eficaç sempre és aquell que és més descriptiu. Els nens els costa desxifrar que hi ha darrere una felicitació, de manera que si elogiem descrivint exactament la conducta que ens ha agradat els nens la podran identificar i repetir-la.

Bones maneres d’elogiar l’esforç:

“Aguantes molt bé la cullera, no et cau ni una gota d’aigua quan veus del vas, estàs aprenent a beure sol”

“Es nota que t’has esforçat molt a pintar aquest dibuix, has utilitzat molts colors i no t’has passat de la línia gairebé”

En canvi hem d’evitar dir:

“Que orgullosa estic de la meva nena”

“És el dibuix més bonic de tots, seràs una gran artista”

A mesura que els nens creixen també és bo afegir una mica de crítica constructiva de com millorar pels següents intents recordant que s’està anant pel bon camí per aconseguir-ho.

“Molt bé. T’has posat les calcetes tu sola i estàs aprenent a vestir-te. D’aquí poc et sabràs posar-t’ho tot tu sola!”

I també reconèixer els mèrits:

“T’has vestit tu sola sense gairebé ajuda, això ens ajuda a tenir més temps per preparar l’esmorzar i poder menjar tots junts”.

 

 

 

 

 


1 comentari

  1. izascun79 ha dit:

    Quan et llegeixo sembla tot tan fàcil! Gràcies pel teu bloc, aprenc coses cada dia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s