Psicologia infantil a domicili

Pàgina d'inici » Psicologia infantil » d'1 any a 3 anys » Com i quan li explico el sexe als meus fills?

Com i quan li explico el sexe als meus fills?

Shake HandsUna de les preocupacions importants i reptes que ens posen els nostres fills és el de les preguntes i conductes relacionades amb la sexualitat. Ja des de ben petits ens poden preguntar d’on venen els nens, o poden tenir curiositat pels seus genitals, tenen curiositat per saber que tenen els altres nens i nenes sota la roba interior, inclús tocar-se per obtenir gratificació. A mesura que creixen els van apareguen nous dubtes sobre com es fan realment els nens, que vol dir tenir sexe, com es fa el sexe. I evidentment els nens i nenes, amb el seu esperit investigador, busquen respostes i pregunten a tot arreu: amics, escola i també a la família.

Tenim por a aquest moment segurament perquè no ens volem equivocar en la resposta que donem o no sabem directament què respondre, i no volem que la nostra resposta pugui generar actituds inadequades en els nostres fills respecte a la sexualitat. També  arrosseguem molts tabús i pors de la nostra pròpia experiència d’educació sexual.

Però pensem una cosa: què volem per la vida sexual dels nostres fills en un futur?

Segurament la resposta sigui que volem que visquin la sexualitat de forma lliure, responsable, plaent i en el marc d’unes relacions igualitàries i respectuoses. Llavors les nostres respostes hauran d’anar encaminades a educar-los en aquests valors.

La sexualitat és una part més de les nostres vides que se n’ha de poder parlar lliurement i amb naturalitat. Cadascú és responsable del seu propi cos i ha de fer respectar els seus desitjos alhora que respecta els desitjos dels altres. És una font de plaer que forma part de la nostra intimitat, que té una funcionalitat dintre el nostre cos i que hi ha riscos per la salut que cal conèixer per prendre decisions responsables i saludables.

De fet, que ens arribin amb una pregunta com aquesta és una oportunitat més que tenim i una ocasió excel·lent per cultivar la confiança i respecte en la nostra relació pares-fills, a més d’educar-los en aquest àmbit de les seves vides com en molts d’altres. De com gestionem i abordem aquestes petites demandes d’informació anirem construint la confiança en la nostra relació en el futur. Hem de tenir en compte que, si no els ho expliquem nosaltres, els deixem la porta oberta a la seva imaginació poderosa o a què els ho expliquin altres amb més o menys dosis de realitat o ficció.

Ara bé, us preguntareu què s’ha de respondre i com s’ha de fer? Doncs la millor manera de fer front a aquestes demandes és explicant la veritat, adaptada a l’edat del nen, però no desvirtuada. Necessiten respostes sinceres i verdaderes, sense camuflatge ni mitges tintes, tant si tenen 3 anys com si en tenen 10. Les coses tenen un nom, i és bo que els ho ensenyem ja des de ben petits. Evidentment podem utilitzar metàfores per fer entenedores les explicacions però connectades sempre amb la realitat. És a dir, puc parlar de: “el pare posa la llavor a la mare…”, però aquestes llavors tenen el seu propi nom: espermatozou i òvul.

Us deixo uns enllaços amb uns recursos que us poden servir de pretext per introduir aquests temes i d’exemple de com explicar-ho. Abans, però, us llanço una reflexió: per què hem d’esperar a què ens parlin o preguntin sobre el tema? Per què no els en parlem nosaltres abans tal  com els hi parlem de tantes altres coses sense que ens preguntin?

 

“No le cuentes cuentos” Conte sobre sexualitat per llegir en família amb nens i nenes a partir de 3 anys. El conte tracta sobre la sexualitat i la reproducció,  darrere d’aquestes paraules s’amaguen històries boniques i que valen la pena que siguin explicades. Aquest conte permet desenvolupar la imaginació i que
les famílies comparteixin experiències i informació.

“Cuentos para educar en família”

Aquests són alguns recursos que podem trobar a la xarxa. N’hi ha d’altres, i aniré posant en altres entrades els que em semblin més interessants per temes més concrets sobre sexualitat a la infància.

Quan i com heu abordat aquestes preguntes a casa vostra? Quina ha estat la vostra experiència?

T’animo que si en coneixes algun recurs que t’hagi ajudat  el comparteixis aquí amb nosaltres. De la mateixa manera, si voleu deixar les vostres reflexions o explicar com heu abordat aquest tema a les vostres famílies o quines dificultats us heu trobat, serà una gran oportunitat per compartir i veure solucions i respostes que han funcionat a altres pares a un tema que tan ens preocupa.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s