Psicologia infantil a domicili

Pàgina d'inici » Psicologia infantil » d'1 any a 3 anys » El son dels nens petits

El son dels nens petits

Una de les preocupacions, temes de conversa i a vegades font de problemes i mals de cap en l’àmbit familiar és el tema del son en els infants.

Als pares es pregunten ja des del naixement o abans com han de posar a dormir als fills, en quina posició, quines rutines han de seguir i actualment quin mètode volen emprar a casa per el son dels seus fills.

Data from: Iglowstein I, Jenni OG, Molinari L, Largo RH.
Sleep duration from infancy to adolescence:
Reference values and generational trends. Pediatrics 2003; 111:302.

Si cerquem per internet aviat trobem que en el tema del mètode podem trobar diferents  tendències: Mètode Estivill, passant per el mètode de Tracy Hogg (El secreto de tener bebés tranquilos y felices) i Elisabeth Pantley per acabar pels que opten pel mètode que defensa Carlos Gonzàlez i Rosa Jové (Dormir sin lágrimas).

Podeu trobar defensors i detrectors de tots els mètodes. Però avui no profunditzarem amb això, sinó que primer us parlaré de com és la fisiologia del son en els nadons i nens petits per poder entendre alguna de les coses habituals que us trobeu quan poseu a dormir els vostres fills.

 
Data from: Iglowstein I, Jenni OG, Molinari L, Largo RH.
Sleep duration from infancy to adolescence:
Reference values and generational trends. Pediatrics 2003; 111:302.

La maduració  del son

 • Els períodes de son, a mesura que el nadons creixen van disminuint gradualment de dia, deixant més períodes de vigília diürns.
 • Les hores de son disminueixen gradualment des de la infància fins a l’adolescència , com es mostra a la figura ( figura 1)
 • En cada grup d’edat, les hores totals de son poden variar en fins a dues hores .

file000781445546

Característiques del son en nadons

Es distingeix dels nens més grans per :

 • Una major durada del son ( 16 a 18 hores per 24 hores ):
 • El somni REM (lleuger) es produeix a l’inici del son: En els nounats i lactants de menys de 3 mesos d’edat , el somni actiu ,precursor del son REM , és el que presenta la major proporció , arribant fins el 60 % del temps total de son en els primers dies de vida . És un somni que es caracteritza per una respiració i un batec cardíac irregulars , moviments oculars ràpids , moviments extremitats, breus contraccions musculars que s’acompanyen de ganyotes facials com somriures i xuclades .
 • Presència de més períodes de son lleuger (REM) respecte son profund (no REM).
 • Cicle de REM- NoREM molt més curt en la durada , en comparació amb els nens més grans.
 • A mesura que el  sistema nerviós central de l’infant va madurant , es produeixen canvis:
 1. Disminueix gradualment  el temps de son total i la proporció de son REM: Als 2-3 mesos d’edat  comencen a disminuir les hores de son , iniciant-se canvis relacionats amb la maduració cerebral , fonamentalment la reducció de la quantitat del son REM .
 2. S’allarga poc a poc el temps de canvi de cicles REM – NoREM ,
 3. Finalment s’inicia el son a través de son profund (NoREM) entre els 6 i 12 mesos.

.
Als 6 mesos el nadó estableix el seu ritme circadià vigília-son, dorm més hores de nit i està més despert de dia.
Als 12 mesos , la mitjana de son és d’unes 12-13 hores al dia i un 30% d’aquest temps és somni REM . La figura 1 mostra els percentils per al temps total de hores de son des dels primers mesos de vida fins a l’adolescència , en població pediàtrica de Zurich. Les necessitats de son són variables segons l’edat i són majors en els nens més petits. Els nounats dormen unes 16-18 hores al dia mentre que els nens en edat escolar haurien de dormir unes 10 hores al dia.

Característiques del son en nens petits

Les migdiades són habituals fins als 3-4 anys d’edat (fins als 18 mesos d’edat aproximadament, una migdiada matutina i una altra a la tarda).

Els despertars nocturns són fisiològics: apareixen en un 20% -40% dels nens menors de 3 anys, en un 15% als 3 anys
d’edat i en un 2% dels nens als 5 anys.

Als 2 anys, s’estableix una mitjana de 13 hores de son al dia, que es redueix fins les 10-12 hores entre els 3-5 anys d’edat, per arribar al voltant dels 5 anys en què el nen dorm unes 11 hores al dia. Entre els 6-10 anys, el sistema nerviós ha madurat en gran part i la mitjana d’hores de son és de 10 hores al dia.

Els adolescents necessiten dormir unes 9-10 hores al dia i presenten un cert retard fisiològic de l’inici del son (tendeixen a anar a dormir i a despertar al matí més tard del que és habitual).

Personalment, a mi em serveix saber quin és el desenvolupament i quines coses podem esperar i són habituals. Com veiem sempre, no hi ha un únic comportament que es pugui considerar normal (per exemple hi ha nens que mantindran despertars noctruns fins ben bé als 5 anys i d’altres que a partir dels 6-7 mesos no en faran a no ser que es trobin malament) de manera que es fa difícil establir una regla, norma o mètode útil per a tots els nens. Igualment els intervals d’edat en que apareixen els canvis de maduració i les hores de son són molt flexibles (un nadó de 6 mesos pot dormir de 11 hores al dia a 18 hores, i en els dos casos no presentar cap problema). Caldrà conèixer el nostre fill i saber què és el que podem esperar i quines pràctiques podem fer per afavorir un son el màxim reparador possible.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s